Weekend Media FestivalRovinj, 19. - 22. 09. 2013.

Galerija 2012

Dobrodošli na Weekend 2013.

Dodaj Weekend u Outlook
Novosti

Novosti

Za mnoge je EU sve manje atraktivna destinacija

Zadnjih mjeseci svi mediji su prepuni tekstova o Europskoj uniji i hrvatskom priključenju. No, znamo li stvarno što o tome misliti? U vrijeme velike ekonomske krize, problema u Grčkoj, velike nezaposlenosti mladih i socijalnih nemira postoji veliki broj intelektualaca koji vjeruju da je EU loše rješenje. Unatoč svim navedenim problemima drugi vjeruju da je EU i dalje najbolji put.

Kako to vide izvan Hrvatske i što misle o tome pokušali su panelistima približiti dva vrhunska britanska novinara, dopisnici iz Bruxellesa Ian Traynor i Bruno Waterfield.

Unatoč velikim problemima u EU-u, mnoge zemlje kao što su Španjolska, Portugal, Italija i Cipar ne pokazuju nikakve želje prema izlasku iz EU-a. Razlog tome vide u činjenici da, iako su životni troškovi narasli i situacija u EU-u nije bajna, ipak im daje osjećaj sigurnosti.
Na temu izlaska Velike Britanije iz EU-a, naveli su kako su Britanci nezadovoljni jer su djelomično izgubili autonomiju te se većina zakona koji imaju veliki ekonomski utjecaj donose u Bruxellesu. Zemlje kao Grčka već neko vrijeme ne upravljaju svojom ekonomijom, a mediteranske zemlje se ne mogu natjecati s zemljama zapadne Europe, kao što su Njemačka ili Nizozemska. „Smiješno je misliti da su sve zemlje u EU ravnopravne. Nikad nisu bile niti će ikada biti“.

Mišljenja su da će ako Velika Britanija odluči napustiti EU, ostali slijediti njezin primjer. Toga su svjesni i Nijemci, koji bi voljeli da se Velika Britanija ne odluči na takav drastični korak, no također su odlučni u tome da Britancima neće činiti ustupke samo kako bi ih zadržali u EU.
U vezi problema u kojima se Grčka nalazi, naglasili su da nametnute mjere štednje posrnuloj Grčkoj ekonomiji nisu dovele do željenih rezultata. Krediti s niskom kamatom, koji su stizali sa zapada, nisu bili realni i doveli su do situacije u kojoj se Grčka ekonomija trenutno nalazi.

Tvrde kako bi Njemačka htjela samostalno upravljati cijelom Europom, ali nije dovoljno velika te im je zato potrebna Francuska. Također, naglašavaju da se i njemačka ekonomija nalazi u velikim problemima iz koje već godinama ne znaju naći izlaz.

Na kraju su britanski novinari publiku ostavili s porukom da iako mediji inzistiraju na tome da su kvalitetniji Europljani dio EU, ne moraš biti član EU-a da bi bio punopravni Europljanin.

21.09.2013.