Weekend Media FestivalRovinj, 19. - 22. 09. 2013.

Galerija 2012

Dobrodošli na Weekend 2013.

Dodaj Weekend u Outlook
Novosti

Novosti

Što se događa s novom generacijom novinara?

Među posljednjim predavanjima drugog dana 6. Weekend Media Festivala na rasporedu se našlo i ono pomalo kontroverznog naziva: „Stvaramo li medijske i komunikacijske glupane?“. Na panelu i debati našli su se predstavnici obrazovnog sustava koji stvara nove generacije novinara i medijskih djelatnika te predstavnici industrije kojoj uvijek treba kvalificiran kadar.

Panel osvjetljava pitanje urođeno novinarskoj struci kao takvoj, je li novinarstvo znanost ili zanat, tj. je li bolje imati u redakciji novinara bez formalnog obrazovanja, ali s puno iskustva ili obratno. Renato Ivanuš, glavni urednik dnevnog lista 24 sata, kaže kako studenti koji dolaze na praksu u medije imaju dobru teorijsku podlogu, dok im nedostaje znanje kako primijeniti tu teoriju u dinamičnom okruženju kao što je novinarstvo.

Studentima često nedostaje određene znatiželje te snalažljivosti koja je esencijalna za uspješnog novinara, tvrdi Ivan Lovreček, glavni urednik i član Uprave RTL-a Hrvatska. Industrija na određen način nalazi izvor neusklađenosti u samom obrazovnom sustavu, međutim akademska zajednica argumentira kako je snažna teoretska osnova ključ razvoja dobrih djelatnika u novinarstvu.Novitet donose privatne visoke poslovne škole, poput Edward Bernays Visoke škole za komunikacijski menadžment, čiji dekan Damir Jugo kaže kako se u kurikulumu te škole stavlja velik naglasak na praktične projekte, kako bi polaznici stekli što više iskustva te se bolje prilagodili izazovima radnog okruženje.

Panelisti se, međutim, slažu kako unatoč nesavršenoj komunikaciji između između dva sektora, obrazovnog i poslovnog, pojedinci koji se žele baviti medijskom djelatnošću moraju posjedovati želju za savladavanjem vještina izvan užeg akademskog kurikuluma te na taj način pokazati snalažljivost i domišljatost, vještina na kojima se posao u medijima zasniva.

20.09.2013.