Weekend Media FestivalRovinj, 19. - 22. 09. 2013.

Galerija 2012

Dobrodošli na Weekend 2013.

Dodaj Weekend u Outlook
Novosti

Novosti

Politička komunikacija je pitanje životne kulture

Komunikacija je pitanje ne samo političke, nego i životne kulture. Komunikacija hrvatske Vlade izuzetno je loša, ali ogroman su problem i mediji, nedostatak političke kulture i institucija, zaključili su sudionici panela „Politički dos and dont's“.

Ministar gospodarstva i potpredsjednik Hrvatske narodne stranke Ivan Vrdoljak priznao je kako često ima dojam da Vlada nema komunikacijsku strategiju, a još češće zna da je nema. „Iako u Vladi razgovaramo o tome kako što komunicirati, osobno mi ide na živce kada se neka odluka osporava zbog načina kako će biti primljena u javnosti“, rekao je Vrdoljak. Prvo je, kaže, komunicirao sa svima, ali onda je bio neugodno iznenađen nekim napisima, pa je počeo birati novinare, iako to ne želi.

Predsjednik Liberalno-demokratske partije Srbije Čedomir Jovanović tvrdi da je u njegovoj zemlji usmena predaja uvijek bila razornija od drugih oblika komunikacije. No, kaže da njemu više ništa ne može ni usmena predaja, jer po njoj je „duže narkoman od Hendrixa i Morrisona, a zvali su ga ustaša, šiptar, CIA-š i europski sluga“. Karakter srpskog društva je otrovan, tvrdi Jovanović, zato komunikacija mora biti oprezna, iako bi trebala zapravo biti u funkciji demistifikacije. Upitan o sporu Hrvatske s Europskom komisijom oko tzv. lex Perković, Jovanović je rekao da je Europska komisija građena na kompromisu i nema autoriteta, ali i da mu hrvatski izgovor o pogrešnom prijevodu zvuči „baš srbijanski“.

Predsjednica Hrvatske udruge za odnose s javnošću Aleksandra Kolarić, koja je zbog javnih kritika na račun hrvatskog premijera Zorana Milanovića izbačena iz njegovog SDP-a, ustvrdila je da je Vlada zatvorena i netransparentna u komunikaciji, a ponaša se kao da su svi protiv nje. Uz to što nema opipljivih rezultata u gospodarstvu i lošu komunikaciju, sliku rada Vlade pogoršava i premijerov osobni stil komunikacije, smatra Aleksandra Kolarić.

Za Marijanu Grbeša sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti, komunikacija Vlade je toliko loša da je teško izdvojiti njezin najlošiji dio. „Na početku su imali viziju i dobru volju, ali vremenom je postalo jasno da se ne mogu nositi s pritiskom. Javnost ne zamjera toliko sadržaj, koliko način na koji se radi. Ogroman problem je i kancerogeni sustav medija kakav imamo u Hrvatskoj, kvaliteta novinarstva je upravo očajna“, kazala je Grbeša, za koju je bivši premijer Ivo Sanader bio jedan od najboljih komunikatora, iako se pokazao i kao manipulator.

Čedomir Jovanović ipak smatra da se previše važnosti pridaje medijima, a potcjenjuje društvo. „Naklada novina u Srbiji je toliko mala da 90 posto građana uopće ne čita novine, pa je svejedno što pišu“, kaže Jovanović. Novine u Srbiji uopće ne kupuje, „iz higijenskih razloga“, a na svom iPadu prati uglavnom hrvatske portale.

20.09.2013.