Weekend Media FestivalRovinj, 19. - 22. 09. 2013.

Galerija 2012

Dobrodošli na Weekend 2013.

Dodaj Weekend u Outlook
Novosti

Novosti

Pogled preko plota: stanje medija u regiji

Prošle godine po prvi puta na Weekend Media Festivalu napravljen je pregled medijske scene svih tržišta regije. Kako bismo sve lakše pratili, kako bi razumjeli što se događa i tko na koji način napreduje – Weekend Media Festival je i ove godine doveo šest stručnjaka.

Uvodnu riječ imao je asistent menadžera u Odjelu za poslovno savjetovanje PwC Mislav Slade-Šilović. Naglasio je kako se očekuje rast globalnog tržišta medija i podijelio tržište na Mature, Slow Growing, Next Wave i Up and Comers. Također, istaknuo je kako se 77% pretraživanja vrši putem smartphonova.

Do 2017. godine očekuje se rast medijske industrije od 24%, a nijedan segment nema prognoziran pad. Za očekivat je da će u segmentu tržišta knjiga idućih godina doći do značajnijeg rasta, pa tako će za par godina e-knjige činiti 40% ukupne količine knjiga na tržištu.

Direktor Imago reklamne agencije Damir Ciglar podijelio je s publikom zanimljive podatke. Istaknuo je kako Hrvati tjedno gledaju 17,5 sati televizije, 15,1 sat provode surfajući internetom, 15,5 sati slušaju radio, a sveukupno tjedno medije konzumiraju 56 sati.Naveo je kako od televizijskih kuća Novatv drži 34% udjela, 24 sata najčitanije su novine, dok je Gloria najčitaniji magazin, a titula najslušanijeg radija pripada Narodnom radiju. Na internetu je situacija nešto drugačija, pa tako mjesto najposjećenijeg portala drže 24sata, dok drugo mjesto drži Index. Također, interesantno je kako 24sata ima 613 tisuća Facebook sljedbenika, a OK njih čak 435 tisuća. No, naglasio je kako su se u zadnjih par godina investicije u medijima smanjile za 50 posto.

U tom kontekstu Direktor Marketing Magazina Slovenije Marjan Nova naveo je kako je broj zaposlenih u agencijama pao za 20%, a neto plaća im je manja od prosjeka u Sloveniji.

Stanje u Makedoniji je nešto drugačije, pa je tako Direktor New Momenta Sašo Pešev istaknuo kako je najveći oglašivač u Makedoniji upravo vlada, koja tako istovremeno utječe na slobodu medija. Što se tiče cijena oglašavanja one su za razliku od zapadnih zemalja prilično niske te su vrlo pristupačne.

Kriza u medijima se osjeća i u Crnoj Gori, u kojoj je cjelokupna prodaja dnevnih novina pala na svega 30.000 novina.

21.09.2013.