Weekend Media FestivalRovinj, 19. - 22. 09. 2013.

Galerija 2012

Dobrodošli na Weekend 2013.

Dodaj Weekend u Outlook
Novosti

Novosti

Otprintani uvjereni da njihovo vrijeme nije prošlo

Širom svijeta slušamo kako su print izdanja u krizi. Novinama padaju naklade, a mnoge se i zatvaraju, no ako pogledamo priču iz drugog kuta, vidjet ćemo da su novinski brandovi ipak življi nego ikada. Danas veliki brandovi u svijetu komuniciraju s više ljudi nego ikada, veći broj korisnika konzumira njihov sadržaj danas, nego je to bio slučaj prije. Sve što bi novinski brandovi trebali raditi danas, rade bolje nego ikada prije.

Drugi dan 6. Weekend Media Festivala upotpunio je panel pod nazivom „Povratak otprintanih“, na kojem su sudjelovali predsjednik uprave Europa Digitel Tomislav Wruss, zamjenik izvršnog direktora grupe za digitalne medije Ringer Axel Springer media Srbija Jovan Protić, direktor za Hrvatsku Styria Media International AG Boris Trupčević i izvršna direktorica Media PrintMakedonija Jana Stanislavljeva.
Publika je bila pozvana da se izjasni jesu li novinski brandovi preživjeli krizu printa, ima li print izdanje novina budućnost ili ga vrijeme i digitalne platforme polako, ali sigurno bacaju u zaborav. Većina ih je bila mišljenja kako su tiskani mediji u nezavidnoj situaciji te da sve rjeđe kupuju tiskane novine.

Jana Stanislavljeva istaknula je kako print izdanja još uvijek vladaju u Makedoniji, a da vrijeme digitalizacije kod njih tek dolazi. Također, napomenula je kako specijalizirane novine za sport ili automobile ostvaruju veliku čitanost dok je tržište digitalnih medija beznačajno. Tome pomaže i činjenica da novine u Makedoniji u prosjeku koštaju jednu kunu.

U tom kontekstu je i Boris Trupčević naglasio 24sata kao primjer uspješnih novina print izdanja, koje su i danas vodeće novine u hrvatskoj. Također, naveo je Styria Media International AG kao primjer uspješne medijske grupe koja je 2011. godine unatoč padu novca iz oglašavanja za vrijeme krize, uspjela ostvariti rast prihoda. Posljednjih godina su posebnu pažnju posvetili proširenju porftelja i razvoju digitalnih platformi, pa tako danas broje 30-tak dnevnih novina.

Tomislav Wruss nije se složio s tezom da su tiskani mediji u tolikoj mjeri u teškoćama kako se to prikazuje, potkrijepivši to i njihovim financijskim pokazateljima. Jovan Protić istaknuo je kako Ringier Axel Springer media vodeća multimedijska grupa u regiji te da su digitalnu transformaciju započeli prije tri godine s ciljem da sva print izdanja dobiju svoju digitalnu verziju.

20.09.2013.