Weekend Media FestivalRovinj, 19. - 22. 09. 2013.

Galerija 2012

Dobrodošli na Weekend 2013.

Dodaj Weekend u Outlook
Novosti

Novosti

Mogu li Hrvati postati kao Izraelci?

Nir Korzack, voditelj sektora izvoza u Google Israel, preko Beča i Zagreba stigao je u Rovinj na jedno od završnih predavanja šestog Weekend Media Festivala. Inače, ured Google Israel slovi kao iznimno cool, čak i po standardima Googlea, iako je osnovan ne tako davne 2006.

Korzack je iznio neke iznimno zanimljive podatke, usporedivši Hrvatsku koja je po površini čak dva puta veća od Izraela, a ima upola manje stanovnika. No, ono po čemu se dvije zemlje razlikuju je preko četiri puta veći BDP Izraela naspram onog Hrvatske. Tajna Izraela leži u poduzetničkim startup projektima i IT sektoru. Naime, Izrael ima više tech poduzeća izlistanih na NASDAQ-u nego EU, Japan, Koreja, Indija i Kina zajedno. Neki od globalno poznatih i priznatih digitalnih brandova iz Izraela uključuju WIX, ICQ te SanDisk. Iznenađenje nastupa u trenutku kada se saznaje da je zapravo država Izrael nesklona implementaciji novih tehnologija. U samom Izraelu je stopa prihvaćanja novih tehnologija relativno niska i stavlja ih na 21. mjesto u svijetu.

Tajna izraelskog uspjeha na digitalnom tržištu leži upravo u tome što se poduzetnici u samom početku fokusiraju na globalno tržište, a ne lokalno. Upravo tu Korzack povlači poveznicu između Hrvatske i Izraela. Hrvatski startupi morali bi zaobići lokalno tržište i njegova ograničenja te u samom početku razmišljati međunarodno, globalno.

Korzack daje svim poduzetnicima i inovatorima nekoliko tipova i trickova koji čini osnovu međunarodnog biznisa. Ključ je uvijek u ljudima, bili oni zaposlenici, klijenti ili investitori. Mora postojati dobra komunikacija i zajednička vjera u proizvod. Svaki poduzetnik mora iznimno dobro poznavati tržište na kojem želi poslovati te se prilagoditi svim specifičnostima, copy-paste strategija podbacuje u 95 posto slučajeva, upozorava Korzack.

Korzack navodi kako je samo nebo granica, uz dovoljno mašte, kako bi se uspjele prepoznati i pravilno protumačiti prilike na globalnom tržištu. Kao poticajni primjer naveo je izraelsko poduzeće koje se bavi proizvodnjom bezalkoholnih gaziranih pića, te kao takvo ne pobuđuje asocijacije na poduzeće koje može uspješno poslovati na međunarodnoj razini putem digitalne komunikacijske strategije. Međutim, upravo Sodastream ruši ustaljene koncepte zato što se uspješno probilo na tržište SAD-a zahvaljujući upravo digitalnoj komunikacijskoj kampanji.

21.09.2013.