Weekend Media FestivalRovinj, 19. - 22. 09. 2013.

Galerija 2012

Dobrodošli na Weekend 2013.

Dodaj Weekend u Outlook
Novosti

Novosti

Kakav turizam želimo: i kvalitetan i dovoljno masovan

Znamo kakav turizam želimo: kvalitetan, integriran u hrvatsko gospodarstvo, s nekoliko elitnih punktova, ali još uvijek dovoljno masovan za postojeću infrastrukturu. Treba nam, međutim, više dodatnih proizvoda, jer se bogatiji gosti često žale na manjak izvanpansionske potrošnje, istaknuli su vodeći ljudi hrvatskog turizma na panelu u sklopu 6. Weekend Media Festivala.

Sadašnje brojke o turističkom prometu su dobro prolazno vrijeme s kojim možemo biti zadovoljni, ali imamo problema s promjenom koncepta, jer za to treba vremena, rekao je ministar turizma Darko Lorencin. Kada budemo imali više turističkih proizvoda, i financijski efekti će biti veći, dodao je.
Direktorica Hrvatske turističke zajednice Meri Matešić smatra da je ključna prednost Hrvatske u blizini glavnim tržištima te u brojnim različitostima na malom teritoriju, što nemaju izravni konkurenti poput Grčke ili Španjolske. S time se slaže i predsjednik Uprave Maistre Tomislav Popović: „Od Istre do Dubrovnika možete puno doživjeti u kratkom vremenu“.
Posve suprotno, vrlo kritički, o hrvatskom je turizmu govorio Peter Radovich, američki TV producent hrvatskog podrijetla. Najprije je prigovorio što u SAD-u nije vidio reklame za hrvatski turizam, zbog čega većina Amerikanaca i ne zna za Hrvatsku. Predložio je da se plati samo jedan 30-sekundni oglas u pauzama Superbowla, jer bi dan nakon toga pola Amerika pričalo o Hrvatskoj. Istina, takav oglas košta četiri milijuna dolara, ali Radovich vjeruje da bi to bilo dobro ulaganje. Upitan o svojim osobnim iskustvima, Radovich je rekao da je usluga u turizmu katastrofalna, a konobari su uvijek ljuti.

Ministar Lorencin odvratio je da nam unatoč takvoj usluzi svake godine dođe 10 do 12 milijuna turista. Negativnih primjera ima, priznao je, i sam dobiva pritužbe na email i sve ih čita, iako mu je to najgori dio posla. To je ogromno područje za napredak kroz edukaciju, jer gostima je godišnji odmor najvažniji dio godine, rekao je ministar.

Meri Matešić je uzvratila da HTZ ima predstavništvo u New Yorku i da bi voljeli imati novca i za reklamu na Superbowlu, ali četiri milijuna dolara je previše, s obzirom da je ukupni godišnji proračun HTZ-a za oglašavanje 15 milijuna eura. Taj se novac dijeli na 18 tržišta, a prioritet su ona koja imaju najveći potencijal. „Ulagat ćemo i u američko tržište, odakle ove godine imamo 20 posto rasta broja gostiju, ali moramo imati prioritete“, zaključila je.

Panelisti su se složili da treba još raditi na dodatnoj ponudi za bogatije turiste, ali je ministar upozorio da se treba riješiti nekih iluzija i povrat ulaganja u turističke projekte, poput golf igrališta, svesti na pet do 10 godina. U nautičkom turizmu Hrvatskoj nedostaje 10.000 vezova u moru i 5000 na suhom, a nužno je i proširenje postojećih marina, jer se prosječna veličina plovila povećala s 30 na 50 i više stopa. Stoga Lorencin najavljuje novi ciklus investicija u ACI-ju, najprije u marine u Slanom i Komolcu.

Peter Radovich lošim je ocijenio i službeni hrvatski turistički slogan Mediteran kakav je nekada bio, jer misli da bi trebalo naglašavati Jadran, a ne Mediteran, a nije mu jasno što bi mladim gostima trebalo značiti kakav je Mediteran nekada bio. Lorencin je uzvratio da je slogan bio usmjeren gostima sklonijima romantici, dok je Meri Matešić podsjetila da je slogan proglašen jednim od pet najboljih u svijetu. Ipak, priznala je da se nakon 10 godina potrošio, pa će nakon istraživanja tržišta biti određen novi slogan. Tomislav Popović također nije presretan sloganom, jer je „od Kaštela do Makarske Mediteran kakav nikada nije bio“. Hrvatska je uzbudljiva i drugačija zemlja, ali problem nam je povijesno nasljeđe strukture smještajnih kapaciteta koju ne možemo brzo promijeniti, zaključio je Popović.

21.09.2013.